Leve de plastische kunsten!
Als kind bracht ik op gepaste en ongepaste momenten mijn tijd door in het atelier van mijn vader (beeldhouwer Peter Kempenaers) en zodra het mogelijk was vertoefde ik als negenjarige op de Tekenacademie St-Michiel te Brasschaat (nu Academie Noord). Nadat ik de kinder-en jeugdafdeling doorlopen had volgde ik fotografie (1984-1986) en keramiek (1988-1996 Tekenacademie St-Michiel en 1996-1998 IKA Mechelen). Ik werd geboeid door keramiek. De fijne sfeer in de ateliers heeft daar waarschijnlijk toe bijgedragen. Het rustig opbouwen, plakken rollen, draaien…. groeide in bepaalde periodes uit tot een bijna dagelijkse activiteit.
Soms krijg ik de vraag waarom ik na al die jaren nog steeds aan keramiek doe. Voor het eeuwige plezier? Waarom iemand zich bezig houdt met bepaalde kunstvormen heeft uiteraard nooit een eenvoudig antwoord. Het combineren van de vereiste techniek, het creëren, het aftasten van grenzen, de daar bijhorende emoties (ook wel gekend als glazuurdepressies), het kunnen doorgeven van deze boeiende materie….. reden genoeg dus om er niet mee op te houden. Zelf ben ik ook bewust dat ik geluk heb gehad met mijn leermeesters zoals Rudie Delanghe (docent gedurende 3jaar in Tekenakademie St-Michiel en stages in Frankrijk), Tuur en Bruno Vermeiren (docenten in Mechelen) en Erik Baeten en Kris Nolmans (stages en bij wie ik werkzaam was in hun winkel en atelier ’t stenen goed van 1998 tot 2000). Tot op heden kan ik nog steeds bij Rudie en Erik terecht voor goede raad.
Het werk
Mijn producten zijn allemaal handgemaakt. Hoofdzakelijk zijn ze handgedraaid en gemaakt om dagelijks te gebruiken: tassen, kommen, schalen, kannen, vergieten, vazen……
Daarnaast worden ook bepaalde vormen gegoten. Vloeibare klei (gietklei) wordt in zelfgemaakte mallen gegoten.
Alles wordt een eerste keer gebakken op 950°(biscuitbak). Het gebruiksgoed wordt vervolgens gedecoreerd met de hand – er wordt geschilderd op natte of de ongebakken glazuur -wat elk stuk uniek maakt. Alle producten worden een tweede keer gebakken op 1260°(glazuurbak), zijn gebruiksvriendelijk en bovendien oven-,vaat- en microgolfbestendig.
Het atelier
Sinds februari 2015 heb ik een volwaardig eigen atelier op het Moorkensplein te Borgerhout waar ik ongestoord kan werken. Ondertussen heb ik al heel wat draaiuurtjes in mijn vingers en heb ik voldoende ervaring om mijn kennis door te geven in de vorm van workshops.
Er worden op geregelde tijdstippen nieuwe beginnerscursussen gepland. Daarnaast zijn er de wekelijkse cursussen alsook specifieke thema-workshops als theepottensessies en mastdraaien.